Stress kun je wegdenken

1992. Ter voorbereiding op mijn eindexamen Nederlands moest ik, net als alle leerlingen van mijn klas, 7 minuten spreken over een onderwerp dat ik pas 30 minuten voor mijn spreekbeurt kreeg. Zweten!

2003. Voor de live-gang van een website over de secundaire processen van een internationale universiteit werd ik voor het eerst gevraagd om een presentatie te geven voor 250 genodigden. Trillende handjes!

2012. Na een korte zeer heftige hernia-achtige pijnaanval, kreeg ik te horen dat ik een tumor in mijn ruggenmerg had zitten. Die moest eruit, maar of ik nog zou lopen daarna… Angst!

Het zijn een paar echte ervaringen uit mijn leven. Er zijn er nog meer hoor. Allemaal stressvol en moeilijk. Ik kan ze me nog heel goed herinneren. Kun jij je ook een aantal stressvolle momenten uit jouw leven herinneren? Ze gingen vast gepaard met verschillende emoties en lichamelijke ervaringen. Ter geruststelling: ik heb ze allemaal prima doorstaan en ik verkeer in uitstekende gezondheid op dit moment. Ik hoop jij ook.

Stress ervaren we allemaal. Vaak vinden we dat niet fijn. De oplossing is schokkend simpel. Maar daavoor moet je iets meer weten over de werking van je hersenen.

Heb je al eens gehoord over het reptielenbrein, zoals beschreven door P. D. Maclean? Ons reptielenbrein zorgt voor onze veiligheid. Gewaarwordingen in je lijf worden door je reptielenbrein de hele tijd beoordeeld om te bepalen of je moet vechten of vluchten. Als je lijf pijn ervaart of gevaar ziet, reageert je reptielenbrein daar onmiddellijk op. Er worden allerlei stofjes (cortisol, adrenaline, ..) je lijf ingestuurd om te zorgen dat je uit de gevaarlijke situatie ontsnapt. Bijvoorbeeld: Je ziet het bos in brand staan, je ruikt de rook en je voelt de warmte. Je brein zorgt ervoor dat je extra kracht vindt om langer en harder te rennen dan je zelf voor mogelijk had gehouden. Zonder warming up.

Alleen, je reptielenbrein maakt geen onderscheid tussen feit en fictie. Dus ervaart je lijf ook stress als je bijvoorbeeld die presentatie moet houden en je daar bang voor bent. Of als je continu te veel werk krijgt en je daarvan wakker ligt. Je bent dan niet in levensgevaar, maar de emoties en stress die je hierdoor voelt maken wel dat je reptielenbrein dat denkt. Dus begint het hormonale circus en dat voelt meestal niet prettig. Bovendien zal je lijf ook steeds meer last krijgen van die lichamelijke maatregelen als je te lang in die situatie zit*).

Je kunt er echter zelf eenvoudig iets aan doen. Theoretisch is dat niet zo lastig namelijk.

Dat dat reptielenbrein van je geen verschil maakt tussen feit en fictie, betekent nog niet dat je overal van in de stress moet raken. Je hebt namelijk een deel in je hersens dat je reptielenbrein snel het zwijgen kan opleggen. Dat deel activeer je met deze 2 stappen in enkele seconden:

  1. Vraag je af of je wel in levensgevaar bent. Kijk naar wat er nu werkelijk gebeurd als je stress voelt. De gemiddelde boze baas of die grote stapel werk zijn meestal niet levensbedreigend. Constateer dat. Zeg tegen jezelf dat er eigenlijk niets aan de hand is. Zeg tegen jezelf dat je veilig bent. Herhaal dat eventueel een paar keer. Dit is al voldoende om je reptielenbrein het zwijgen op te leggen.
  2. Stuur heel bewust rustsignalen naar de rest van je lijf. Dat doe je door een paar keer diep in en uit te ademen. Ervaar dat je veilig bent, voel dat je veilig bent. Je hoeft geen langdurige begeleide meditatie te doen. Gewoon een paar keer diep in en uitademen.

Klaar.

Simpel he?

Zet je reptielenbrein uit met een eenvoudige vraag en een paar diepe ademhalingen. Het helpt om echt tot rust te komen.

Heb jij last van stress op je werk? Krijg jij teveel werk tegelijkertijd en lig je daarvan wakker? Heb je je reptielenbrein nu uitgezet en zoek je een eenvoudige oplossing om die stress te voorkomen? Download hier mijn gratis stappenplan Doelgericht Werken en ontdek hoe jij binnen enkele dagen met vier eenvoudige stappen je werk overzichtelijk maakt en houdt.

Hoe rustig zou je je dan voelen?

Ik hoor graag je ervaringen! 

Astrid

*) De GGZ heeft ze in 2015 eens keurig op een rijtje gezet: https://www.ggznieuws.nl/home/tien-redenen-waarom-stress-zo-gevaarlijk-is/