Leidinggeven is een uitdaging

Op een gewone woensdagochtend, bijna 9.00 uur, ren ik in een fris zonnetje door het veld. Ik had me voorgenomen om snel een rondje van 5 km te doen, zodat ik vanochtend nog genoeg tijd had om een artikel te schrijven over leiding geven.

Mijn gedachten dwalen af. Leiding geven. Het is een oneindig interessant fenomeen. Ik denk terug aan een gesprek met een vriendin, nog niet zo lang geleden. Toen ik haar vertelde dat ik zelfstandig was geworden om mijn visie over leiding geven door te kunnen geven als coach en trainer, liepen haar de rillingen over de rug.

Leiding geven? Al dat geklaag en gedoe van je team aanhoren, om het vervolgens ook nog te moeten oplossen? Terwijl intussen iedereen iets van je vindt en je het eigenlijk alleen maar fout kunt doen?

Tja. Leiding geven is niet voor iedereen een ambitie. Waarom vind ik het dan zo leuk?

Ik ren verder en kies een prachtige veldweg met wat heuvels erin. Dat wordt pittig. Nee, corrigeer ik mezelf, dat wordt een uitdaging. En daar is het. Een van de rode draden in mijn leven: ik zoek altijd uitdagingen op. Ook in mijn werk. Leiding geven daagt me uit. Net zoals hardlopen. Als je daar eens goed over nadenkt zijn er zoveel parallellen te trekken tussen hardlopen en leiding geven.

Je plant je doel, je bepaalt de route om er te komen en vertrekt. Je weet nooit precies wat je zult tegenkomen. Sommige dagen zijn moeilijker dan anderen. Soms voel ik me licht en geniet ik van de vaart en de omgeving. Onderweg stel ik wel eens mijn route bij, want onderweg merk ik pas wat dan de beste keuze is. Een te stevig ontbijt, onverwachte ontmoetingen met honden, harde tegenwind en modderpaden. Of juist hartelijke groeten van andere sporters, een praatje met een toevallige bekende of een mooi onbekend paadje.

Een rondje is nooit hetzelfde. Als ik klaar ben geniet ik nog even na. Wat heerlijk als het gelukt is. Wat jammer als het zwaar viel en ik moest wandelen of afkorten. Maar altijd ben ik trots dat ik geweest ben en dat ik weer een ervaring rijker ben.

Zo is het ook met leiding geven. Je weet goed wat je wil, maar je bedenkt samen met je team steeds nieuwe oplossingen voor de uitdagingen die je tegenkomt als je je doelen wil realiseren. Dat creatieve proces is de uitdaging waar ik van hou. Wat is het genieten als je goede oplossingen bedenkt, als je obstakels overwint, als je een doel gehaald hebt. Wat is het vervelend als iets niet goed loopt of als een doel niet gehaald wordt. Maar ook hier kijk ik altijd weer terug naar de ervaring en geniet van de verrijking.

Als het tegen zit zeg ik tegen mijn medewerkers of coachees: hoe harder je zweet, hoe meer je leert. Dus als het nu even niet goed voelt, weet je dat er een leerervaring gaande is. Mooi toch?

Van hardlopen zweet ik altijd. Iedereen weet dat je daar beter van wordt en dat het erbij hoort. Van leiding geven zweet ik ook vaak. En ik ben zeker niet altijd succesvol. Toch ben ik altijd, ja altijd, blij geworden van de ervaring.

Ik spreek genoeg leidinggevenden of mensen met leidinggevende ambities om te weten dat niet iedereen er zo naar kijkt. Leidinggevenden lijken altijd alles te moeten weten. Alles moet ook meteen gewoon lukken. Hun ‘kop rolt’ als doelen niet worden gehaald. Ze moeten mensen constant motiveren en omgaan met hun ellende want anders…. Ze denken dat leiding geven vanzelfsprekend moet lukken omdat je ook goed bent in je vak.

Nee dus.

Leiding geven is constant de uitdaging aan gaan en de beste manieren zoeken om er een succes van te maken. Daar moet je van houden.

Gelukkig doe je het nooit alleen. Leer van de ervaringen van anderen en geniet van de verrijking. Bespreek met je team wie het beste iets kan oppakken, vraag je samen af waar je hulp bij nodig hebt. Ook hardlopers schakelen coaches in en rennen in groepen. Ook hardlopers beoefenen andere sporten, omdat het in beweging houden van andere spiergroepen heel goed is voor je hardloopprestaties.

Maar dat is een onderwerp voor een ander artikel.

Net als mijn hardlooprondje vanochtend is dit artikel langer geworden dan ik dacht. Maar jij hebt het, net als ik, helemaal doorstaan. Heeft het je iets opgeleverd? Past het bij jouw uitdaging op dit moment?

Ik hoor graag je ervaringen.

Astrid