Storm Francis

Als je iets wil vragen, denk dan aan storm Francis

Vanochtend liep ik door storm Francis met mijn hond in het veld naast ons dorp. Toen een afgebroken tak langs de weg me deed opschrikken. Die tak kwam namelijk van een boom die nog helemaal niet zo oud was.

En dat betekende dat de storm ook in Limburg serieus is en ik dus niet zomaar mijn gebruikelijke route door het bos moest nemen.

Ik had al wel een lange broek en vest aangetrokken vanochtend, want nu de wind de zomer weg blaast heb je dat wel nodig. Ik heb alsnog heerlijk gewandeld en mijn hondje grom-snuffelend laten rondrennen, want van dit koele weer wordt hij supervrolijk.    

Opmerkelijk is het wel: hoe weinig mensen ik tegenkwam en hoe zij zonder uitzondering hun kleding en wandelroute hadden aangepast aan de storm en koelte.

Daardoor konden we toch allemaal lekker genietend buiten zijn en onze beestenbende de ruimte geven.

Letterlijk de ruimte geven, want beperkt worden vinden we nergens leuk. Of dat nou door een virus komt, een hittegolf of een collega. 

Een klein beetje aanpassen maakt dat je van onverwachte situaties weer volop kunt genieten. Ook op je werk.

En dat kun je gewoon zelf doen. 

Niet alleen door een nieuwe situatie te bekijken vanuit de vraag hoe jij je daarop kunt en wil aanpassen. Maar ook door anderen te vragen naar hun ideeën en ervaringen over die situatie, wat het dan ook is dat is gebeurd.

Een van de beste tips die ik je kan geven is om altijd even nieuwsgierig door het leven te blijven gaan als toen je nog die schattige vraag-peuter was van drie jaar oud. En wil je niet de hele tijd mensen lastig vallen met je vragen over wat je irriteert, doe het dan veel vaker over iets anders. Je hoeft niet te wachten op een nieuwe ergernis, ga gewoon elke dag een andere collega een vrolijke vraag stellen.

Als je eenmaal wat vaker met elkaar hebt gesproken, ben je daardoor makkelijker in staat om bij een volgende situatie door te vragen.

‘Millions saw the apple fall, but Newton asked why’ (Bernard Baruch)

Je hoeft alleen maar bij het koffieapparaat een paar vragen te stellen over de vakantie van je collega.

Je hoeft alleen maar belangstelling te tonen voor die laatste presentatie in jullie gezamenlijke project.

Wil je weten waarom ik absurd veel vragen stel aan iedereen? Waarom ik het liefst drie keer een opvolgvraag stel als ik een collega in zijn kantoor aantref en die leuke kinderfoto zie? 

Mail me dan gerust.

Dan help ik je graag bij de vragen die jij nog niet durft te stellen. En vertel ik je bijvoorbeeld waarom ik ooit tegen mijn buurman-de-longspecialist zei dat ie maar een vak had moeten leren en wat dat opleverde.

Denk niet dat je alleen maar vragen mag stellen over zakelijke adviezen. Je bent vrij om anderen te bevragen en meer over ze te leren op elk onderwerp dat je kunt bedenken.

Mensen vinden oprechte interesse altijd plezierig.Vragen stellen hoeft niet zwaar en zakelijk te zijn om toch inzichten en begrip op te leveren. Inzichten die nodig zijn om na te gaan hoe je je goed kunt aanpassen aan de nieuwe situatie.

Alle situaties kunnen gewoon leuk zijn om van te leren. En leren doe je door te blijven vragen en je te blijven aanpassen.

Als het weer verandert, doe je dat immers ook.