Hard en Zweverig: Passie voor bedrijfsvoering en coaching

Laatst zei een coach tegen mij: Astrid, wat zonde dat jij ook in de bedrijfsvoering werkt? Jij moet alleen coachen!


Regelmatig krijg ik vragen over mijn twee passies: bedrijfsvoering en coaching. Niet alleen vragen coachees verbaasd naar mijn ‘andere’ werk. Ook in mijn bedrijfsvoeringswerk wordt nog wel eens vol verwondering geïnformeerd hoe ik toch bij coaching ben gekomen….

Het beeld is dat je als bedrijfsvoerder vooral hard en saai bent. Coaches zijn daarentegen juist van de liefdevolle acceptatie en andere zweverigheid. Als je het zo bekijkt zijn het inderdaad geen logische liefdes.


Laten we het daarom eens anders bekijken. De econoom in mij zegt: regels zijn er om door iedereen nageleefd te worden. In de praktijk zie ik dat iedereen de regels anders uitlegt.

Mijn praktijk zorgt ervoor dat ik constant nieuwe regels mag implementeren in organisaties die niet mijn liefde voor regels delen. Ik zie elke dag genoeg afwijkingen op vastgestelde afspraken. De coach in mij zegt dat dat helemaal niet vervelend is bedoeld. Want ik heb inmiddels geleerd dat de meeste mensen best regels willen naleven, maar dan wel op een manier die bij hen past.

Daar breng ik mijn beide passies samen.

Het is namelijk lastig voor de bedrijfsvoerders die gewoon regels toepassen omdat ‘de wet het zegt’. Dit soort bedrijfsvoerders gaan geen discussie aan en stellen het liefst alleen vragen aan vakgenoten.

Coaches hebben diverse technieken (en daar is zweven er geen van) om te ontdekken welke woorden en daden welke betekenis hebben voor jou en anderen. Ander gedrag is gewoon een teken dat gewerkt wordt vanuit een ander kader. De technieken en kwaliteiten van een goede coach kun je in de bedrijfsvoering goed gebruiken om die kaders te onderzoeken en bijeen te brengen.

Een goede coach en een goede bedrijfsvoerder hebben eenzelfde kwaliteit, namelijk nieuwsgierigheid. Door je nieuwsgierigheid stel je veel vragen en luister je met aandacht. Je gaat er van uit dat er eenheid zit achter de verschillen, dus leer je zonder oordeel te luisteren naar de ander. Je probeert te snappen wat wordt bedoeld. Als je dat maar vaak genoeg doet, onderken je ook hoe weinig je nog weet en ga je dus meer vragen.

Zo versterken beide expertises elkaar.


Mijn antwoord op de verbazing van iedereen die mijn beide passies niet helemaal kan rijmen begint daarom ook altijd met de uitleg dat ik eigenlijk gewoon heel nieuwsgierig ben.

Heel nieuwsgierig.

Ik stel graag vragen en ik geniet van de ontdekkingen. Daar is niks hards en niks zweverigs aan.

Probeer het zelf maar eens.

En als het niet zo goed lukt…dan ben je welkom in mijn coachingspraktijk.

Ik help je graag!