5 Kenmerken goede coaches

Vijf kenmerken van goede coaches

In het oerwoud van coaches en coachingstijlen is het niet eenvoudig om een goede coach te vinden die bij jou past.

Zeker voor leidinggevenden is het niet eenvoudig om een onafhankelijke sparringpartner te vinden. Zij zoeken iemand die niet alleen de zakelijke kanten van een organisatie snapt, maar die ook heel goed weet dat werken met mensen andere vaardigheden vraagt.

Maar….hoe vind je die? 

Voorkom zware zweeftrajecten

Vaak aarzelen leidinggevenden om een coach in te schakelen, omdat ze vrezen voor lange sessies in eindeloze trajecten waarvan niet duidelijk is wat het gaat opleveren of wat het gaat kosten. Geldt dat ook voor jou?

Als je op de volgende punten let, heb je zo de juiste coach gevonden en weet je ook dat je geen zwaar zweeftraject in gaat.

Duidelijkheid vooraf

Voor elk traject maakt een goede coach een plan dat duidelijkheid geeft over de werkwijze, duur en kosten. Je ontwikkeling wordt door een meetinstrument zichtbaar gemaakt en in evaluaties besproken. Elk traject is gericht op duurzame ontwikkeling, zodat jij aan het einde van het traject weet hoe je je ontwikkeling ook zonder coach kunt blijven voortzetten.

Werken in de praktijk van nu

Een coach stimuleert bewustwording en nieuwe inzichten door praktische situaties te onderzoeken en je nieuwe ervaringen te laten op doen. Er wordt vooral toekomstgericht gewerkt aan jouw vraag in jouw praktijk.

Een goede coach zal jou dus niet vertellen wat jij moet doen. Jij onderzoekt, samen met de kennis en ervaring van je coach, hoe jij je kunt ontwikkelen. Coaching is dus niet ‘een uurtje praten’. Je gaat veel doen en proberen. De contactmomenten met je coach zijn bedoeld om nieuwe inzichten op te doen en die om te zetten in nieuwe ervaringen. Dat kost energie, maar zal je ook veel opleveren.

Deskundigheid

Coaching is een vrij beroep, met vele soorten opleidingen, die niet altijd voor de maatschappij herkenbaar zijn. Steeds meer coaches sluiten zich daarom aan bij verenigingen die de kennis en ervaring van de aangesloten coaches accrediteert, bewaakt en naar buiten toe kenbaar maakt. NOBCO is daar een goed voorbeeld van.

Coaches zijn meestal geen psychiaters of artsen en hebben geleerd hoe zij cliënten, die niet (meer) gezond functioneren, kunnen helpen bij het vinden van de juiste hulpverlener. Een goede coach heeft de nodige kennis over diverse coaching stijlen. Zo sluiten ze aan bij wat past bij jou. Daarbij hebben goede coaches ook een gedegen zelfkennis en blijven ze daar continu aan werken. Alleen dan kunnen ze zonder oordeel naar de cliënten luisteren.

Ervaring

Een goede leiderschapscoach is niet alleen een deskundig coach maar ook een ervaren leidinggevende. Een leiderschapscoach kan zich verplaatsen in de vraagstukken die ontstaan doordat in een zakelijke resultaat gedreven omgeving medewerkers op een coachende wijze in beweging moeten blijven. Ze hebben zelf met vallen en opstaan ervaren wat werkt en met welke dilemma’s je te maken kunt krijgen.

Flexibiliteit

Een traject wordt opgebouwd zodat het bij jou past. Dat kunnen persoonlijke 1 op 1 sessies zijn, waarin intensief wordt gewerkt. Dat kunnen ook e-coaching contacten zijn. Dat zijn frequente korte online contacten via beeldbellen, mail en chat. Of een combinatie van dat alles.

E-coaching is minimaal even effectief als face-to-face coaching en past heel goed in de drukke agenda van een leidinggevende functie. Doordat frequent contact mogelijk is, worden resultaten ook sneller bereikt.

Ben je benieuwd of ik jou kan helpen aan meer resultaten en meer werkplezier?

  • Doen waar jij het meest gelukkig van wordt,
  • Vertrouwen op je collega’s,
  • Genieten van complimenten van je klanten,
  • Tijd nemen voor gezellige koffie-momenten en ontspannen avonden.

Maak een vrijblijvende telefonische afspraak via het contactformulier op deze website of mail naar info@astoja.nl